Régebbi androidos telefonokat támad most egy zsaroló vírus

Posted on Posted in hirek

Elvileg több millió androidos eszköz védtelen egy zsaroló vírussal szemben.

A Blue Coat Systems nevű biztonsági cég hívta fel a figyelmet egy malware-re, amelyik androidos telefonokat vett célba. A készülék tulajdonosának nem kell semmit telepítenie, nem kell speciális dolgokat végrehajtania, viszont ha felkeres egy olyan weboldalt, amelyik tartalmaz egy bizonyos JavaScript kódot, akkor meg is lehet a baj. Ez a kód egyébként rosszindulatú hirdetések (malvertising) útján terjed.

A malware csak az Android 4.0 és 4.3 között fertőz, de ez még így is több millió okostelefont jelent. Cyber.Police névre hallgat a kártevő (egyébként tavaly decemberben fedezték fel), és két 100 dolláros Apple iTunes ajándékkártya kódot kér azért, hogy feloldja a telefon zárolt képernyőjét. Ugyan egy ilyen ajándékkártya elvileg a felhasználásakor visszakövethető, mégis virtuális valutaként használják a hacker-piacon, és akár évekig parkoltatják.

© Blue Coat Systems

Szerencsére a malware egy gyári resettel eltávolítható, és éppen azért érdemes mentéseket készíteni a telefonon tárolt fontos képekről, videókról, fájlokról, hogy a lehető legkisebb legyen a veszteség, ha egy gyári visszaállításra lenne szükség. Egy újabb Android-változatra frissítés viszont nem segít.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20160426_Regebbi_androidos_telefonokat_tamad_most_egy_zsarolo_virus