Zsaroló programokat terjeszt a vírusok királya

Posted on Posted in hirek

Sikerült megfosztani trónjától a hónapok óta uralkodó Bundpil férget. Sajnos egy másik, veszélyes kártékony program került a helyére.

Az ESET vírus toplistája szerint 2016 márciusában nemcsak visszatért, de át is vette a vezetést a Nemucod trójai, a zsarolóvírusok egyik leggyakoribb terjesztője.

A trójai HTTP kapcsolaton keresztül további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépekre. A program egy olyan URL-listát is tartalmaz, amelynek révén előre meghatározott szerverekről kártevőket szerez be. Gyakorta fájlokat titkosító, felhasználókat megzsaroló károkozók terjesztését szolgálja.

A toplista második helyére csúszott vissza az eddigi listavezető Bundpil féreg, amely fájlok, adatok törlésére is képes. A bronzérmes pedig az Agent.CR trójai lett, amely szintén kártékony műveletek végrehajtására alkalmas, méghozzá feltűnésmentesen. A működését tekintve hasonlít a Windows Autorun funkciójában rejlő lehetőségeket kihasználó károkozókhoz.

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2016. márciusban a következő tíz károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 28,93 százalékáért.

Egyre gyakoribbak a telefonos csalások

Az ESET Radar Report legújabb kiadásában ezúttal arról esik szó, hogy továbbra is emelkedik a telefonhívásokra épülő, technikai támogatásnak álcázott csalások száma, különösen az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor ez a fajta átverés már az Egyesült Államokban is meglehetősen gyakori. Úgy működik, hogy ha valaki kap egy ilyen kéretlen hívást, akkor klasszikus forgatókönyv szerint állítólagos vírusfertőzésre vagy technikai hibára figyelmeztetnek a csalók akár valamely neves cég, pl. a Microsoft nevében. A “javításhoz” azt kérik, hogy látogassunk meg egy általuk megadott weboldalt, és kattintsunk az ott szereplő linkre. Ha ez megtörténik, akkor a számítógép azonnal megfertőződhet.

Forrás: http://biztonsagportal.hu/zsarolo-programokat-terjeszt-a-virusok-kiralya.html